Må man være nervøs nu?

Mine råd til at leve godt uden at sprænge budgettet

Jeg har boet for mig selv i sammenlagt tre år, her inklusiv et snydeår, hvor jeg allernådigst fik lov at lege, at jeg var flyttet hjemmefra i mine forældres kælderlejlighed, der ellers almindeligvis beboes af en lejer eller to. Jeg tog det meget seriøst og spiste kun med ovenpå, hvis det var aftalt på forhånd. Meeen, manglede jeg en rulle toiletpapir, løb jeg altså bare ovenpå og nappede en. Undtagen en enkelt gang, hvor jeg vist bestilte en pr. SMS – smidt ned ad trappen. Enough said. Det var på det tidspunkt det bedste fra begge verdener. Jeg fik det basale det på plads; hvor meget koster det egentlig at fylde et køleskab? Hvor ofte bør man fylde det? Èn stor ugentlig tur med indkøbsliste og poser så tunge, at dine arme truer med at falde af? Eller sjatkøbe lidt, som det passer i løbet af ugen? Hvad bør man fylde det med? Og hvilket supermarked skal man vælge – skal man vælge et, eller kan det betale sig at kombinere dem? Spørgsmålene er mange, og disse her involverede jo blot indkøb. Og man kunne stille mange flere. Rådene er mange, både fra Google, dine veninder og din mor, men nu får I lidt af mine. Ikke som en guide – og slet ikke som en guide for at leve for så lidt som muligt, mere mine retningslinjer for at skære unødvendige udgifter og forbrug fra.

Jeg har på fornemmelsen, at de fleste af mine veninder synes, jeg lever lidt over evne. Jeg har ikke møbler fra Ikea, jeg lever ikke af pasta med ketchup, jeg har hund, jeg køber dyre hårprodukter og det meste af mit tøj er fra Ganni og deslige. MEN. Det har jeg kun, fordi jeg forsøger at tænke lidt kreativt.

Indkøb og madvaner

Jeg gjorde op med mig selv, hvad der er vigtigt for mig på madfronten og prioritede så (realistisk) omkring det. Det er nok de færreste, der har et ubegrænset budget til rådighed, når de lige så flyttet hjemmefra (især, hvis man lever af en SU), men havregryn tre gange dagligt har ikke været på bordet herhjemme endnu. Jeg har altid prioriteret økologi og danske råvarer højt, jeg vil også gerne en gang imellem købe den gode chokolade, den gode pesto og så videre, så derfor spiser jeg ikke kød i hverdagen. Jeg ville ikke have råd til at spise overvejende økologisk, hvis jeg spiste kød, og så vil jeg hellere lade være. Eller i hvert fald begrænse det meget.

Jeg startede med at fylde skabene med et basislager af kikærter og bønner (tørrede, ikke fra dåse), havregryn, mel, nødder osv. Herefter fyldte jeg min fryser med frosne grøntsager; det gør jeg løbende, ligesom jeg altid bager dobbelt op på boller og brød og smider det i fryseren. For ja, der er virkelig også noget at spare ved at bage sit eget brød – nemme opskrifter følger. På den måde kan jeg altid lave et hurtigt måltid på dage, hvor man egentlig kun har overskud til at bestille take-away.

For mig fungerer det at begrænse turene til supermarkedet til én stor tur om søndagen og så en enkelt eller to små, målrettede ture i løbet af ugen (fx efter det skide toiletpapir). Jeg var virkelig god til at få tømt (og dermed spist) stort set alt i mit køleskab, før jeg fyldte det igen engang, det prøver jeg på igen. Ellers kender jeg mig selv godt nok til, at jeg smutter i Irma, som ligger lige ved siden af og fylder kurven med alt muligt, jeg ikke har brug eller får spist. Jeg er igen begyndt at skrive en indkøbsliste, og så tager jeg turen til Rema 1000 i stedet. Det er et nemt sted at spare. Og så ellers være kreativ med råvarerne. Broccolihovedet blev måske dampet, men så kan stilken bages med nogle kikærter eller blendes til en gang deller. So many options 😉

Møbler og indretning

Jeg købte ikke et eneste møbel udover min seng, da jeg flyttede hjemmefra. I stedet lånte jeg en bil og tog på rundtur til mine forældre, stedforældre, bedsteforældre, deres venner og så videre. 90 pct. af min lejlighed er derfor indrettet med “genbrug” – endda genbrug, hvis historik har en betydning for mig. Det er så fedt at kunne sige: “det tæppe købte mine forældre på en rejse til Tyrkiet efter gymnasiet”, eller: “spisebordssættet er min mormors mand ekskones forældres”. På samme måde er min ene PH-lampe mine oldeforældres gamle og den anden tilhørte min papfars ekskones forældre. Jeg har muligvis været heldig, men det er værd at prøve, især fordi det (i hvert fald for mig) gav en følelse af hjem med det samme. Jeg vil næsten vædde på, at alle bedsteforældre har et sæt kopper, de ikke bruger. Det er nemt fx at pifte din tante og onkels gamle sofa fra kælderen op med en rens, pæne puder og måske et tæppe henover.

Beautyprodukter

Det her et helt sikkert et område mit niveau af kræsenhed (snobbethed) er vokset markant de seneste to år. Så for, at denne post ikke eksploderer laver jeg mit forarbejde. Jeg køber mine hårprodukter fra Kevin Murphy på nettet, da man får 30 pct. ved at købe tre på en gang. Jeg køber altid bodylotion, mascara osv., før jeg løber tør – altid, når det er på 20 pct. i Magasin, Matas eller i lufthavnen. Jeg tager så mange make-up fri dage som muligt og minimerer ligeledes hårvask til et minimum. Jeg er stoppet med at mishandle mit hår og investerer i stedet tid i Olaplex-kure, almindelige kure, olie osv. Det er trods alt betydeligt billigere end at skulle klippes hele tiden. Ligeledes bruger før hver anden hårvask en blond conditioner eller shampoo, som fjerner gullige toner i farvet blond hår – den har jeg gerne siddende 12 timer sammen med min Olaplex. På den måde har jeg halveret mine ture i frisørstolen. Det ville selvfølgelig være allerbilligst ikke at farve hår eller bruge dyre mærker, men det har jeg ikke lyst til, så længe det er muligt.

Lidt af det sjove

Jeg har jo en hund. Hun er egentlig ikke så dyr i drift, men jeg har meldt mig ud af alt fitness og yoga – et hurtigt regnestykke: mit yogamedlemskab svarer til hendes månedlige forbrug af foder, hundeposer og godbidder, mit fitness-medlemskab svarer til hendes syge- og ansvarsforsikring. Easy peasy. Har man ikke hund, er medlemsskaber stadig et nemt sted at spare. Invester i et sæt kettlebells og en yogamåtte – smider du et sæt løbesko i puljen, er du ret godt kørende, hvis du spørger mig.

Jeg har fravalgt et fjernsyn, i stedet har jeg en række abonnementer. Jeg har fx købt en ekstra Netflix-bruger; en til en veninde og en til min familie. Så har hun købt en ekstra HBO-bruger til mig og min far har gjort det samme med en Viaplay-bruger. Det synes jeg er ret smart. Når vi er ved veninder, er en af mine yndlings venindedates blevet at lave mad sammen – fx inden en bytur i stedet for altid at spise ude. Så kan man også lave den hjemmerystet drink og spare… well, et par hundrede.

Tøj og sko køber jeg næsten udelukkende på udsalg ellers en sjælden gang imellem på Trendsales eller Tradono. Og så forsøger jeg at passe rigtig godt på det – og bliver ved med at bruge det. Mine Acne Pistol støvler købte jeg på fuld pris, men de har også fem år på bagen efterhånden.

Det blev lidt langt og måske lidt for indspist i mine egne vaner, men jeg håber alligevel, at det kan bruges.

5 kommentarer

 • Laura

  Lækkert indlæg!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Virkelig fint og inspirerende indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak, hvor er du sød! Skønt, hvis det kan inspirere en smule – evt. til at finde sine egne “krumspring”☺️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Godt indlæg med konkrete tips. Efter jeg i en periode har været flyttet hjem til mine forældre, flytter jeg nu ud igen, og derfor skal jeg også til at tænke lidt over mine (dyre) vaner. Særligt i forhold til punktet med mad er vi meget ens. Jeg spiser ikke kød, men fisk og fjerkræ, og ellers består mine måltider af grønt, hvor det er forholdvist billigt at leve økologisk. Når Bilka har 25 procent på alt økologi den anden søndag i måneden, sørger jeg for at fyldt godt op. Derudover tager jeg tit på gul pris-jagt – og her er jeg især fan af Rema og Netto. Jeg foretrækker generelt Rema, da jeg er vild med konceptet, at jeg ikke skal købe store mængder for at få rabat, og hvis jeg har brug for to gulerødder, kan jeg købe det 😃

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Må man være nervøs nu?