Beslutningen er taget

Uddybning fra hverdagsvegetaren

13957542_10208358104483479_492120593_n“Du er den sidste på kloden, jeg troede ville ty til plantebaseret kost”, denne besked lå i min indboks fra en plantespisende veninde. Går vi et par måneder tilbage i tiden, tænkte jeg nogenlunde det samme om mig selv, for i perioder spiste jeg jo fem måltider dagligt – alle, hvor kød agerede hovedbestand. På daværende tidspunkt tøvede jeg ikke et sekund med at smide kødpakkerne i indkøbskurven, det var en vane – og en indgroet en af slagsen.

Det eneste, der trykkede var den nagende mijøsamvittighed, for det var et stort forbrug – denne søgte jeg at stilne ved at købe dansk og økologisk. Sidstnævnte begrænsede budgettet i lige så høj grad som de indgroede vaner og de store mængder begrænsede opfindsomheden, der nærmede sig ikke-eksisterende. Det var først, da min mave gik i stå for små to måneder siden, at det gik op for mig, at rammer og ensidighed er nok så fedt – indtil man ikke har mulighed for (eller lyst til) at blive i det.

Springer vi frem til i dag, er både rammer og indgroede vaner smidt over i hjørnet. Jeg har lyst til at skrive, at jeg spiser præcist det, jeg har lyst til, men det vækker altid en forundring, når jeg læser andre skrive det; for det må altså være de færreste, der spiser præcist det, de har lyst til 24/7. Er jeg helt forket på den, må I prikke til mig 😉 Men langt størstedelen af tiden, gør jeg – og det er fedt. Virkelig fedt. Lige nu er lysten til kød der ikke, så det lytter jeg til.

Til gengæld er lysten til kikærter, grøntsager, chokolade, brød, nødder og en masse andet der. Kødet savner jeg ikke, og det er derfor kun røget indenbords i sociale sammenhænge. Måske fordi det er ret befriende at tænke i helt nye baner. For det tvinger altså en kødspiser til at tænke i nye baner, når kødet tages af tallerknen. Man bliver lidt mere kreativ. Når det så er sagt, er det langt fra alle kødfrie måltider, der kræver aktiverede hjerneceller (eller uanede mængder grønt); bl.a. har rugbrødsmadder fået en renæssance hos undertegnede. Rugbrød er en seriøst undervurderet spise 😀 Måske jeg skulle lave en dag i mad?

Nu vil tage den sidste bid rugbrød (vi snakker ‘snickers-mad’) og den sidste tår kaffe og snøre løbeskoene. Jo jo, det der morgenløb afprøves – måske alt kan få en renæssance?

13936847_10208358105243498_1897595172_n

 

4 kommentarer

 • Ida

  Du skriver simpelthen så godt, det er en fornøjelse at læse dine refleksioner 🙂

  En dag i mad kunne være super spændende og generelt bare lidt flere indlæg med opskrifter, da jeg som dig, også er begyndt at spise mere plantebaseret 🙂

  God weekend

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er du sød – mange tak, jeg i hvert fald skarpere til det, end jeg er med tal 😉
   Fedest, det må jeg få bikset sammen. Man kunne evt. lave en ‘fancy’ omgang herind til og en doven omgang til Snapchat? Opskrifter er jeg totalt klar på!

   Tak, du må også have en skøn en af slagsen<3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nicoline

  Jeg ville blive så glad for et indlæg med “en dag i mad”! Forresten så har du fuldstændig ret i det med lysten. Jeg oplever ofte, at folk næsten har ondt af mig, fordi jeg ikke spiser kød, hvilket jeg slet ikke kan forstå. Jeg har jo truffet et valg baseret på, hvad der føles rigtigt for mig, og det er derfor ikke en byrde, men derimod et privilegium at have muligheden for at skære kødet fra min kost. Dermed ikke sagt, at jeg kan sige til dem at lysten aldrig opstår – jeg har jo trods alt spist kød det meste af mit liv. Lysten er bare ikke stærkere end den glæde, jeg får ved en vegetarisk kost.
  Jeg fik lige lyst til at skrive nogle rodede tanker. Jeg håber, at bare lidt af det giver mening, haha 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fedt at høre, så må jeg hellere få bikset sådan et sammen. Vi er helt på samme side, måske den kommer igen en dag, men jo lige nu er lysten forsvundet som dug for solen. Fordelene overstråler bare ulemperne.
   Rodede tanker; det kender jeg alt til 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Beslutningen er taget