Tanker om mad og restriktioner

Hopper med på bølgen

13936985_10208346119783869_1533952134_nI tråd med gårsdagens indlæg lavede jeg her til formiddag en omvendt Svend Brinkmann; med hovedet hængende over køddisken i supermarkedet mærkede jeg på navlepillende manér efter, om jeg egentlig havde lyst til at fylde kurven med kød, som jeg sædvanligvis gør. Det havde jeg ikke. I stedet blev kurven fyldt til randen med frugt og grønt, kornprodukter, bønner, linser og deslige. Der røg adskillige uvante ting i kurven for med autopiloten slået fra, bugnede supermarkedet lige pludselig af uudforskede hylder. Eller, de var selvfølgelig allesammen uudforskede, siden det var mit første visit i lige netop denne SuperBrugsen, men altså – I forstår pointen 😉

Det er svært at komme udenom, at der for tiden hersker en særdeles fashionable og forfriskende uhøjtidelig tendens med centrum i plantebaseret kost. En tendens, jeg havde sværget på, jeg aldrig ville hoppe med på – for jeg er jo inkarneret kødspiser. Det er her navlepilleriet kommer ind i spillet; for skyldes den idé ren og skær vane eller reel lyst og behov? Yes, jeg har for god tid disse dage. Lige nu har jeg lyst til at skære lidt ned på kødet og prøve noget nyt. Rendyrket plantespiser bliver jeg med al sandsynlighed aldrig, men jeg er lidt lun på ‘hverdagsvegetarisme’ uden løftede pegefingre og et uskrevent manifest. Der er uden tvivl et hav af argumenter for at skære ned på kødet, men jeg vælger at fortsætte i anti-Svend Brinkmann stil og afprøve en dag, en uge, en måned uden kød, fordi lysten, ikke argumenterne er der. En udfordring har man vel altid godt af.

13936985_10208346119783869_1533952134_n

Jeg er nysgerrig: hvad er jeres holdning til plantebaseret kost?

13 kommentarer

 • Syntes det lyder utrolig spændende,tanken tiltaler mig- og vil virkelig gerne afprøve det, men med familie med to børn og kødglad mand er det ikke helt nemt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Syntes det lyder utrolig spændende og tanken tiltaler mig meget. Men med familie med to børn og kødglad mand er det svært at få gjort tanke til handling.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har det på helt samme måde; tanken er virkelig tiltalende, men det virkede for mig som værende ude af rækkevidde, dog fordi min kost var centreret omkring kød. Måske svaret er blot at skære ned på kødet i langsomt tempo? Jeg ved, at mine lillebrødre på 3 og 16 år begge er vilde med falafler, chili sin carne og (bønne)pasta med tomatsovs eller pesto – måske det kan hitte hos jer? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ella

  Tja, jeg havde aldrig troet, at jeg skulle blive noget i nærheden af en vegetar eller veganer – men jeg fandt mig selv så småt siddende tilbage uden gode argumenter for ikke at blive det, så her til sommer har jeg spist 100% plantebaseret i 1 år og har aldrig haft det bedre! Jeg kan varmt anbefale dig at udforske det plantebaseret køkken og tilføje mere dejlig “plante-mad”, haha, til din kost 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er sgu godt gået! Sejt. Man bliver jo helt inspireret 🙂 Jeg glæder mig til at udforske ‘plantekøkkenet’. Det er svært ikke at blive fascineret, når det hele skriger af farve, lethed og sundhed.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Claire

  Jeg har spist helt plantebaseret i lidt over 5 måneder og har aldrig haft det bedre 😀 Lysten til at lave mad er kun blevet meget større, fordi der er så meget nyt der skal afprøves hele tiden 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mega sejt – og spændende! Det er faktisk præcis det aspekt, der tiltaler mig mest; at genvinde lysten til madlavning. Skønt at høre, at du stadig har det sådan efter fem måneder 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nicoline

  Jeg tror, at du vil kunne lide det. Jeg har efterhånden ikke spist kød i ca. 1/2 år, hvilket primært skyldes, at gode argumenter resulterede i manglende lyst. Vegetarmad kan være virkelig lækkert, og hvis bare man er kreativ og åben, behøver det heller ikke være så svært. Jeg glæder mig til at høre, hvad det bliver til for dig.
  I det hele taget er jeg super glad for, at du er tilbage på bloggen! Jeg elsker dine små hyggelige opdateringer og dine hverdagsrefleksioner 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det tror jeg faktisk også, jeg kan. Omend jeg ikke har planer om at skære kødet helt fra – ikke endnu i hvert fald. Til gengæld har en i den grad planer om at tage den eksperimenterende hat på i det vegetariske køkken.

   Tusind tak, det er jeg virkelig glad for at høre.

   P.S. mit ordhungrende hjerter banker lige lidt hurtigere over, hvor eminent din øverste formulering spiller sammen med ordene i indlægget; det er eddermame classy 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor spændende 🙂 Jeg er jo selv vegetar, så er spændt på hvad du synes om det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh din skønne blog må jeg hellere et smut forbi! Jeg er også lidt spændt på ‘oplevelsen’ – især, hvis det indebærer en masse af dine lækre opskrifter! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Jeg har selv skåret kraftigt ned på mit kødindtag i løbet af det sidste halve års tid. Min beslutning er primært blevet truffet af miljømæssige årsager, men så har jeg også bare fået øjnene op for, at der jo er SÅ mange lækre vegetariske ingredienser og retter. Jeg bliver dog nok heller aldrig “fuldtidsvegetar”, men er stor fan af ideen om at skære ned på kødforbruget! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fedt at høre fra flere på bølgen! Som jeg skrev i indlægget, lod jeg kødet bliver i køledisken af navlepillende årsager, men i det store billede er det ligeledes de miljømæssige årsager, der trækker. Det er efterhånden så overbevisende argumenter, at det er svært at argumentere imod at skære gevaldigt ned for kødet.
   Jeg er SÅ enig; det er helt overvældende så lækkert, man kan spise – oftest med en minimal indsats. I like 😉 Jeg har det på præcis samme måde.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tanker om mad og restriktioner