10 ting der går op for en, når man flytter hjemmefra

SRP-stress

 photo Fotografi den 22-09-15 kl. 14.20_zpsltgdh50u.jpg
Jo jo, den er god nok, med mere end 2 måneder til den reelle skriveproces går i gang, er SRP-stressen allerede kommet over mig. Hysteri, tænker I måske, jeg vil nærmere kalde det sjuskeri – vi skal nemlig vælge emne og fag om intet mindre end 3 dage, og med et styks fødselsdag i morgen og et overflod af lektier, er tiden altså svindende. Og så er der det lille faktum, at jeg slet ikke kan finde ud af at sætte mig fast på et emne, idéerne tæsker hinanden oppe i mit forvirrede hoved. Åh altså, hvor er jeg ved at blive frustreret. En ting er, at det er en tung karakter, en anden er, at de to skriveuger enten kan blive hårudrivende kedelige eller dødspændende, hvilket opgaven højest sandsynlig vil lade sig afspejle af.

De to scenarier udspiller sig livligt i det forvirrede hoved. I det første forestiller jeg mig sidde nat efter nat, med øjne, der længes efter drømmeland og hænder, hvis tempo over tastaturet nærmer sig snegletempo. Natten må selvfølgelig tages i brug, fordi jeg er så umotiveret, at jeg ingenting får lavet om dagen. Det andet scenarie er lidt sjovere; der forestiller jeg mig at stå tidligt op, spise min morgenbøf og derefter gå i krig, fuldt motiveret akkompagneret af kaffe i passende mængder – i det første scenarie er kaffen selvfølgelig i mængder, vil jeg få enhver helsefitluhut til at dåne – jeg forestiller mig at arbejde intensivt med pauser til hundehvalpen, træning og et par kaffeaftaler. Her forestiller jeg mig, at hænderne løber over tasterne i et tempo, computeren slet ikke kan følge med i, der bliver hevet teoretikere, sociologer og filosoffer oppe fra ærmerne og guldkorn frem bag ørerne. Jeg drømmer om det sidste og frygter det første, hvilket jo kun bliver aktuelt, hvis jeg snart finder mig et emne – fik jeg nævnt, at jeg skal vælge om 3 dage?

Jeg vil gerne skrive i samfundsfag og dansk eller engelsk. Jeg har overvejet følgende emner: “Forbrugerisme som arvtager til menneskelige relationer”, “TV-serien som det 21. århundredes roman”, “Feminine og maskuline værdiers påvirkning på velfærdsmodeller” med inddragelse af Hillary Clinton, ” derudover har jeg overvejet noget om de moderne, til tider “omvendte” kønsroller, og curling forældre med fokus på narcisisme. Jeg er ret pjattet med international politik, så det gad jeg godt have inde over, det er et puslespil, er det. Input er mere end velkomne 😀

Er der andre SRP-forvirrede hoveder end mig, der læser med? 

22 kommentarer

 • Cecilie

  Her er endnu et presset 3.g menneske med valg af SRP lige om døren! Lyder som nogle spændende emner du overvejer – har bare krise omkring det “værk” eller tekst man skal analysere. Nogle gode idéer? Er elendig til filmanalyse, og med emner som f.eks. dansk politik og flygtningekrisen med Samf A og dansk, hvad skal man så analysere?

  Varme hilsner fra den pressede 3.g’er og faste læser 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Mega pres, ikke? Hmmm, mon ikke dine lærere sidder inde med et par fede foreslag? Det er et virkelig spændende og relevant emne! Jeg tænker, at det ville være fedest at vinkle den lidt snævert, eventuelt drejet ind, så det passer med det værk, du finder 🙂

   Kæmpe kram og held og lykke i din retning!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Hvis du synes international politik og den med tv-serier som romaner, kan du jo tage udgangspunkt i politiske serier som eksempler? Borgen, Weep, House of Cards og så videre (Y)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Det var en god idé! Det var dog ikke helt den vinkel, jeg havde tænkt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • S

   Fair 😉 SRP er en bitch, men jeg overlevede min med et 4 tal og selvom det ikke er den flotteste karakter, er jeg ret glad for det arbejde jeg lagde i den alligevel. Gør man sit bedste, skal det sgu nok gå! Knæk og bræk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Fuck karakterer! I min verden er det vigtigste, om man har gjort sit bedste og selv er tilfreds og stolt af dit arbejde! Så kan man ikke gøre mere!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Jeg skrev SRP sidste år i samfundsfag og dansk om identitetsdannelse i det senmoderne samfund, herunder fokus på hvordan ægteskabets betydning har udviklet sig siden det traditionelle samfund. Jeg syntes det var virkelig interessant, hvilket medførte, at jeg virkelig hyggede mig i mine skrivedage, hvilket mange var uforstående overfor, haha! Jeg havde også hele tiden fokuseret på, at materialet, jeg skulle arbejde med i de 14 dage, skulle være noget, der virkelig fangede min interesse. Jeg skulle bl.a. analysere tv serien “Gift ved første blik” som dengang kørte i fjernsynet, som jeg var godt underholdt af – derfor skrev store dele af min opgave nærmest sig selv. Så som du selv omtaler, er det virkelig vigtigt, at finde lige netop dét emne, du synes er aller mest spændende, ellers bliver det ikke til at overkomme – og brug endelig dine vejledere så meget du kan igennem hele processen – så skal du nok få en god karakter! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Identitetsdannelse i det senmoderne samfund er virkelig også et fedt og bredt emne! Det lyder som en brændgod opgave, du fik skrevet dig! Misunder lidt, at din opgave skrev sig selv, det beder jeg til, min også gør 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cathrine

  Også her har SRP-stressen taget over! Jeg roder rundt i forskellige emner – dog er mine idéer om fagkombinationer anderledes; jeg regner med bioteknologi og dansk – yes, den kombling er lidt svær… Det der med at sætte sig fast på et emne allerede, det har jeg godt nok lidt svært ved så tidligt! Jeg skriver dog nok om noget epigenetik; om at være genetisk disponeret for en bestemt sygdomme, og om hvordan livsstil og miljø kan “provokere” at disse gener bliver aktiveret/slukket. Det er så lige den danskfaglige del, der halter bagefter. Suk.

  Men held og lykke fra en i samme båd!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Det lyder MEGA spændende! Men jeg kan nu også godt se, at dansk er en lidt tricky sammensætning – samfundsfag ville være genial til det emne, hvis det er en mulighed :blush:

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Der er heldigvis nogen uger endnu til at jeg skal vælge, da vi først starter info om SRP i denne uge 🙂
  Jeg har dog overvejet det meget og er ved at lande i en opgave med samfundsfag og matematik om den finansielle krise i Grækenland. Glæder mig, og så alligevel ikke til selve skriveperioden, haha.
  Held og lykke! Du skal nok vælge noget godt at skrive om, ellers bliver det godt når du først kommer rigtigt igang! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Du har min misundelse 😉 Matematik og samf er også en genial kombi – og især til finansielle kriser!

   Mange tak – og i lige måde :blush:

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine

  Jeg skulle vælge fag og emne til SRP i sidste uge og stod i præcis samme situation som dig! Havde flere ideer kørende i hovedet men kunne ikke fastlægge mig på en af frygt for, at jeg ville ende på et emne, som i få mig til at sidde, som du beskriver i første scenarie!

  Jeg ville også gerne skrive i dansk/engelsk og samfundsfag.
  Jeg kiggede blandt andet på IS. Her havde jeg to forskellige vinkler jeg overvejede. En med dansk og samfundsfag, hvor jeg ville se på IS’s propaganda og blandt andet deres brug af sociale medier i forhold til rekruttering af nye medlemmer. Jeg overvejede den også med engelsk og samfundsfag, hvor man blandt andet kan gå ind og kigge på international politik og på USA’s udenrigspolitik i forhold til at stoppe IS. Her tænkte jeg engelsk evt. kunne spille ind med en retorisk argumentationsanalyse af en tale af Obama.

  Indtil nu (kan skifte emne indtil efter første vejledning) er jeg dog landet på krisen i Grækenland i fagene samfundsfag og dansk. Her vil jeg netop også bruge international politik og diskursanalyse.

  Forstår i hvert fald fuldt ud din situation! Havde selv en del nætter med dårlig søvn i sidste uge, fordi jeg følte mig så presset over det valg der skulle tages.
  Kunne være sjovt, hvis du følger op med et indlæg om hvilket emne du har valgt, og i det hele taget bare følge lidt med i dine tanker om SRP’en i processen, da det lyder som om vi sidder lidt i samme situation 🙂

  Held og lykke med det i hvert fald!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Jeg er vild med din tankegang, jeg har overvejet de præcis samme emner. Jeg synes også, at det kunne være enormt spændende at skrive om flygtningestrømmen ifht. USA’s udenrigspolitiske valg om ikke at intervenere i Syrien.

   Men, jeg er VILD med dit valg!

   Det kan du tro, jeg vil – jeg tror faktisk ENDELIG, at jeg har sat mig fast på et emne… #fingerscrossed :see_no_evil:

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • anna lise kristensen

  Jeg har desværre ikke lige nogle gode emner på hånden, men jeg kan komme med lidt generelle tips. To uger er faktisk lang tid, så kom ordenligt i gang, få skrevet en masse i starten, så du ikke kommer til at stresse til sidst, sæt dig gerne ind i stoffet inden skriveperioden overhovedet starter. Og så husk for guds skyld ikke at mure dig inde;) Kom ud, bevæg dig, lav noget andet, få hovedet tømt, det hjælper virkelig, da det oftest er nemmere at komme tilbage at skrive så. Derudover, tal,tal,tal og snak, det hjælper meget at høre andre folks meninger og synspunkter, man får lige pludselig mange nye indpudt og ideer man kan bruge. Jeg ved godt, at der er længe til december, men held og lykke med det, så godt som du skriver, så skal det nok gå alt sammen 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Tusind tak for dine gode, gode råd! Og du har jo helt ret; to uger er virkelig lang tid til at skrive 20 sider, især når man har en så lang periode op til, hvor man kan forberede sig så meget, at der kun mangler ord på papiret.

   Mange, mange tak :142:

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Hvis historie på nogen måde har din interesse (det minder jo liiidt om samf 😉 ), så vil min idé være at skrive i engelsk og historie. Selve opgaven bliver super nem at gå til, da “opskriften” er simpel og det kommer let til at hænge sammen. Man kan udgangspunkt i enhver historisk begivenhed (Første Verdenskrig, ungdomsoprør, kvindefrigørelsen, muhammedkrisen) og en roman/novelle/digt fra samme tidsperiode.

  En redegørelse for det historiske, en kildekritisk analyse af det historiske, en analyse af værket og til sidst holde dem op mod hinanden og diskutere litteraturs værdi som historisk kilde til at afspejle fx et lands værdier, kvinders undertrykkelse, religions betydning eller hvad nu selve “problemstillingen” i både den historiske begivenhed og romanen/novellen/digtet er.

  Jeg gjorde det selv og havde de bedste to uger. Skriverierne var hyggelige, og jeg nåede aldrig den der “mur”, hvor ingenting giver mening. Og så blev det 12. Noget mine vejledere nærmest sagde inden jeg begyndte at lave opgaven, da de mente, at den omhandlede “lige hvad gymnasiet går ud på – samspil mellem to fag”. Det gør alle SRP’er self, men her er det bare sådan virkeligt tydeligt.

  Bare en idé! Også til andre SRP-emne-søgende, der læser med i kommentarerne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Det er lidt mærkeligt med min holdning til SRP og historie, for jeg er rigtig glad for historie (det skal man jo sige, når man er datter af en historiker :sweat_smile: ), når det skræmmer mig lidt, at det er det eneste fag, vi ikke har skriftlighed i, og derfor ingen erfaring har.

   Men du får det jo til at lyde helt fristende og overskueligt! Hmmm, nu troede jeg ellers lige, at jeg havde sat mig fast 🙂

   Tillykke med dit 12-tal og tak for input – der skulle meget til for at få mig til overveje historie, og det gør jeg faktisk nu !

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia back

  Det med tv serien lyder super fest og anderledes! Det ville jeg tage!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Tak! Det synes jeg egentlig også, er bare lidt bange for, om den er svær at finde bagvedliggende teori omkring 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Jeg skrev selv SRP sidste år om et emne, som jeg havde meget relation til i hverdagen – jeg skrev dog i bioteknologi og dansk, så lidt anderledes en dig, men det ændrer alligevel ikke på det faktum, at det virkelig hjælper at skrive i noget, som man har et eller andet “link” til. Hvis man bare tager et emne, fordi det lyder fint og flot, men man faktisk slet ikke interesserer sig for, så kan jeg love dig, at de 2 uger bliver lange og med uendelige nætter og sneglefingre (tro mig, et kig rundt på mine klassekammerater i den sidste uge op til aflevering afslørede tydeligt, hvem der havde valgt hvilken stragtegi, haha), men hvis man derimod vælger ud fra lyst og mavefornemmelse, så vil motivationen automatisk være helt anderledes, hvilket både smitter af på arbejdsindsats og resultat.

  Så i min verden er det vigtigste ikke, om emnet er kendt, let tilgængeligt eller “samtidsorienteret”, det vigtigste er, at det siger DIG noget. Ellers er SRP sgu ikke særlig fedt – men dem jeg kender, der var oprigtigt interesserede i deres emne, havde nogle seriøst gode uger. Jeg selv nød virkelig den frihed man havde under skriveprocessen, og jeg var slet ikke presset op til afleveringsdagen. Mit bedste råd er at følge din mavefornemmelse, for hvis det er noget, du virkelig vil, så skal det hele nok lykkedes. Skriveperioden er en proces med op og nedture, men i sidste ende skal du nok stå med en fin opgave, og tro mig, det er en KÆMPE lettelse at aflevere den bunke papirer til sidst 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • asofie

   Sådan har jeg virkelig også selv tænkt på det – og netop derfor har min far (som ellers er fuld af idéer) holdt meget fast i, at emnet skulle komme fra mig selv. Det emne, jeg er 99 pct. sikker på, at jeg vælger, er ligeledes noget, jeg interesser mig for, og har læst bøger om tidligere, så jeg er optimistisk.

   Det bliver en FEST, den dag printeren spytter det sidste stykke papir ud!! :person_frowning:

   TAK for input!!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 ting der går op for en, når man flytter hjemmefra