Torsk med spinatsalat og broccolimos

Hvorfor økologi?

 photo 11992208_10206088793712128_1471120226_n_zpss2leeuuy.jpg
Jeg slog i dag et billede på min Instagram (@ansobh) med mine indkøb til Føtex’ 25 pct. på økologi. Før jeg delte billedet fik jeg et splitsekund en dårlig smag i munden af, at det var noget blær, jeg havde gang i. Jeg delte det alligevel, da den anden side af min hjerne mindede mig om, at formålet jo på ingen måde var blær, det var som så meget andet på Instagram; at dele et øjebliks begestring over en lille ting, der giver mig glæde og værdi i hverdagen. Og det står jeg fast ved.

Økologi er et emne, der kan skille vandene. Det er et begreb, der for nogle betragtes som værende opblæst og som hører til speltmødre på Østerbro, der for alt i verden skal fremstå lidt bedre og lidt sundere end resten af befolkningen. For andre er det en mærkesag, hvori der intet valg forekommer, når varerne skal lægges i indkøbskurven, det er en selvfølge, at det lille røde ø skal pryde varen. For andre er økologi ligegyldigt og blot en dyrere vare, der strammer madbudgettet en tand mere. Og så er der selvfølgelig en stor andel, som køber økologi i ny og næ uden at lægge for meget i det. Jeg hører nok til et sted i midten af nr. 2 og 4 af de stereotyper, jeg har fremført. Netop fordi, det er et emne, mange har stærke holdninger til, og som nemt kan virke en smule ophævet, er det normalt ikke noget, jeg skildrer med – udover billeder af mit (over)forbrug på Instagram i ny og næ.

Jeg går meget op i økologi, det er ingen mærkesag for mig, og jeg har ikke stærke argumenter og undersøgelser i ryggen, jeg hiver frem, så snart anledningen byder sig, men jeg lægger alligevel værdi i det lille røde mærke. Man kan sige, det er åndssvagt, men før man gør det, vil jeg lige komme med mine holdninger bag. Jeg vælger økologi, fordi jeg gerne vil passe på både miljøet og min krop, det kan man selvfølgelig også, selvom man ikke spiser økologisk, men for mig giver det mening at vælge denne vej at gå. Jeg kan personligt godt lide idéen om ærlige råvarer, jeg har ikke noget imod, at blomkålen er den halve størrelse af den konventionelle, og at holdbarheden er kortere. En oplevelse, der gjorde stort indtryk på mig, da jeg var mindre var netop i denne dur; vi havde købt to klaser appelsiner, en økologisk og en konventionel, vi havde glemt dem begge og var smuttet på ferie, da vi trådte ind i køkkenet efter ferien, var den økologiske mildest talt lige til skraldespanden, den konventionelle så ud præcis, som da vi tog af sted. Det var lidt en øjenåbner for mig.

Jeg vælger økologi, når det giver mening for mig. Det gør det fx, når det gælder kød, æg og mejeriprodukter. Jeg spiser meget kød, og det er ingen hemmelighed, at det letter min samvittighed en smule at købe økologisk på den front. Der er selvfølgelig ingen garanti ved at købe økologisk, men jeg vælger at have tillid til, at det er medvirkende til bedre vilkår for dyrene, samt for miljøet. På grøntsagsfronten er det vigtigste for mig, at det er danskproduceret og dermed ikke importeret, derefter kommer økologi. Dermed ikke sagt, at jeg ser mig for fin til at købe søde kartfoler importeret fra USA, kaffe fra Brasillien og kokosolie fra Filippinerne. Jeg har ingen glorie, men jeg har et ansvar. Jeg ser hverken op eller ned på folk, der vælger økologi fra eller til, vi gør jo alle, det der giver mig for os selv.

Jeg er nysgerrig. Hvad er jeres holdning til økologi? 

 

   

6 kommentarer

 • Jeg er for økologi! Meget endda. Sådan er jeg vokset op. Kun med økologiske varer. alt var økologisk selv vores gær. Sådan lever jeg stadig 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fedt at høre! Ens værdibagage hjemmefra betyder helt sikkert alverden (også) på den front. Vi har også altid haft en stor andel økologiske varer i køkkenet, det har helt sikkert også haft en indflydelse på mig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Jeg har et ret blandet forhold til/oplevelse med økologi. Som udgangspunkt synes jeg, det er fedt på alle punkter. Særligt det der med, at danskere åbenbart er gået over til økologisk mælk. Knap så fedt er det så, at rigtig mange landmænd ikke kan få tingene til at køre rundt… Anyways, det var lidt en sidenote.
  Da jeg flyttede for mig selv som 18-årig, gik jeg super meget op i økologi, og jeg købte altid de økologiske ting, jeg havde råd til. Jeg fik dog hurtigt udelukket kød, men undtagelse af hakket oksekød, da det simpelthen blev for dyrt. Æg og mælk er dog altid økologisk. Selv i dette omfang, var budgettet spændt til bristepunktet. I mellemtiden er jeg flyttet et par gange – senest til Skotland. Her er økologi simpelthen bare ikke er ligeså udbredt. Dette har stille roligt fået mig til at hoppe lidt af øko-vognen, da jeg ikke er stillet overfor de store valgmuligheder på den front. Det er i mange tilfælde svært at opdrive. Jeg køber dog som udgangspunkt også så lokalt som muligt, og jeg er storforbruger af dato-varer, altså de grøntsager/frugter/kød der er på vej til at blive smidt ud. Dem er der nemlig altid virkelig mange af i mit lokale supermarked, og helt ærligt, så synes jeg slet ikke det kan forsvares at købe økologisk, hvis der er fyldte hylder med frugt og grønt, som sagtens kan holde sig lidt endnu, men som er på vej til at blive kasseret. Desuden synes jeg sgu også, at det er okay at vente med at ‘redde verden’, til jeg rent faktisk har råd til det. Når jeg er færdig med at læse, er der ingen tvivl om, at jeg kommer til at købe 90% økologisk, men som studerende er det, hånden på hjertet, vigtigere for mig, at jeg har råd til at drikke fadøl og nyde en lækker frokost i byen med en god veninde. Forstå mig ret, hvis jeg havde råd til begge dele, var der ingen tvivl om, at jeg havde et velfungerende socialt liv og et køkken der bugnede af økologi, men det har jeg desværre ikke. Derfor bliver økologien altså først rigtig prioriteret, når jeg ved, jeg har økonomien til det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Respekt for, at du virkelig har taget til stilling, hvor landet ligger. Det er også vigtigere ting end økologi, som du skriver er madspild en issue, der er mindst lige så vigtig at tage hånd om. Uden at lyde dramatisk og arrogant, vil jeg lige indskyde, at et “red verden” perspektiv jo ikke nødvendigvis bør laste økonomien, her er forebygning af madspild og indkøb af danskproducerede varer jo oplagte. Jeg giver dig gerne, at det kan være stramt at få økonomien til at hænge sammen, hvis alle køkkenet skal bugne af økologi, som studerende bliver de fleste i hvert fald nødt til at prioritere andet fra, det er jo et valg som så meget andet, og jeg kan sagtens sætte mig ind i dit.

   Fortsat god aften og tak for indspark 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Når det kommer til æg og mælk kunne det aldrig falde mig ind at købe ikke-økologisk. Og hvis jeg ellers havde pengene til det, ville alle mine indkøb være økologiske, men jeg synes simpelthen at økologisk kød er så mega-dyrt i forhold til ikke-økologisk. Jeg må indrømme jeg er stor fortaler for økologi, jeg synes det er det eneste rigtige, fordi det altså handler om meget mere end “image,” det handler om dyrevelfærd og miljø, som jeg synes er vigtigt at tage stilling til. Er det okay at vi bare sprøjter vores marker til, ødelægger vores grundvand og forbrænder utrolig meget olie og gas, bare fordi vi gerne vil have billigere mad.. og har vi samvittigheden til at give dyr de mest uhumane levevilkår fordi vi gerne vil have billigere mad… Det gør mig rigtig ærgerlig at vi mennesker synes det er okay. Jeg ved jo godt selv at jeg er virkelig dobbeltmoralsk fordi jeg skammer mig over dem der køber ikke-øko mælk og æg, men samtidig køber jeg selv yderst sjældent øko-kød, fordi jeg er for nærig til at slippe 60 kr mere for en pakke kylling. Jeg satser på at vi om ikke alt for mange år kun kan købe økologiske varer i supermarkedet og at de derved også bliver en smule billigere – her tænker jeg på kød og grøntsager – det håber jeg virkelig, selvom jeg godt ved det nok aldrig kommer til at ske.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er rigtig meget for økologi, og jeg fortæller gerne stolt, at mine forældre drivet et økologisk landbrug med malkekøer 🙂 Økomælk og økooksekød, ja tak! og æg og gulerødder og alt det andet…..

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Torsk med spinatsalat og broccolimos