Dadelkugler med lakrids

Sundt eller slankt?

Jeg har efterhånden et par gange fået nogle spørgende kommentar, om alle mine udsagn nu også passer med et vægttab, som fx ikke at tælle kalorier. Jeg vil derfor lige en gang for alle understrege, at jeg aldrig skriver indlæg med fokus på vægttab, i hvert fald ikke mine “tankeindlæg”, som en sød læser passende døbte dem. Jeg er ikke af den opfattelse, at et vægttab nødvendigvis er lig sundhed, det tror jeg, kan være to vidt forskellige ting se fx på bikini atleternes diæt før scenen. Med det ikke sagt, at det ikke kan være sundt at tabe sig, det kan det helt sikkert, især fordi det ofte fører til bedre vaner og mere selvtillid.

DSC004432

Jeg er selvfølgelig ikke så romantisk (læs: naiv), at jeg tror på, at man kan spise alle de kager, man vil og stadig tabe sig. Jeg er godt klar over, at har man fokus på det æstetiske, er man nødt til at styre sig en smule. Hvor sundheden kommer ind i billedet, er jeg dog i tvivl om. Vægttabsdelen synes jeg egentlig bare, at der er nok steder, man kan læse om, så det har ikke været noget, jeg har skrevet med fokus på. Hvis nogle af jer læser iForm eller Alt for Damerne, så har I måske set deres opskrifter, som er delt op efter henholdsvis “slankt” og “sundt”, det synes jeg (selvom det af en mærkelig årsag irriterer mig) egentlig er meget rigtigt, altså at dele det op… Og dog, for slankt er ofte “bare” den kaloriefattige model, og det ved I jo, hvad jeg synes om. Jeg har her de sidste par uger endelig fået klemt røven tilbage i de stramme (nu løsere) bukser og fået mine mavemuller frem, her har jeg samtidig nydt min ferie fuldt ud og spist lidt slik mange af dagene og dessert i sociale sammenhænge, hvis jeg har haft lyst. Det er ikke noget, jeg gider at tænke videre over, jeg siger “nej tak”, hvis jeg ikke har lyst og “ja tak”, hvis jeg har. Man kan også tænke for meget over halvligegyldige ting, ja undskyld mig. Det giver for mig ingen mening, at man skal begrænse sig konstant, netop når man træner meget. Dette var den romantiske side. Ved siden af har jeg så også skruet op for cardio primært intervaltræning og crossfit, samt begyndt at spise en kost baseret på fedt og protein før træning. Ikke noget kontrolleret og striks, bare som i går før og efter bentræning; Et par timer før, 1 lille tapastallerken af avocado, nødder, grønt, hytteost samt lidt fed ost og så 1 stor portion proteinhavregrød med 1/2 banan og nødder samt 1/2 bolle med mandelsmør som postworkout (det var jo ben dag 😉 ). Eller i dag med tun, nødder og grønt før crossfit og mavetræning og så “protein smoothie” mm. bagefter.

Jeg erstatter også ofte spaghetti med squash, sukker med stevia og brød med stenalderbrød, men altså, det kan I jo læse om 117 andre steder. For lige at illustrere min pointe mener jeg, at hvis man skal vælge et alternativ for en cola, ville nogen måske mene, at det slanke alternativ var en cola light, hvor det sunde alternativ var en smoothie, som jo indeholder de farlige kalorier. Jeg synes bare, det er en fejl, at de to ting næsten obligatorisk hænger sammen. I hvert fald, når slankt bliver til sundt (fx Nupo), den omvendte vej rundt synes jeg holder langt mere. Så ikke ment, som at de to ting udelukker hinanden.

Hvad siger I; kæder I også sundt og slankt sammen?

P.S. I må undskylde mit sindssyge hår, min lillebror er overbevist om, at det faktisk tilhører en løvemanke… 😉

Untitled

 

11 kommentarer

 • Freja

  Jeg synes der er kommet en tendens til at folk altid skal sige, at man ikke skal være for hellig. Nej, det skal man heller ikke i en “normal” livsstil, men vil man gøre nogle som helst forhåbninger om at tabe sig i et nogenlunde tempo, ja så er man altså nødt til at være lidt for hellig.
  Jeg er stor fortaler for at nyde en hjemmebagt bolle med smør en søndag morgen og en portion slik en fredag aften, men lige nu er jeg igang med et vægttab, og bliver jeg ved med at foretage sådanne “svinkeærinder”, jamen så ser jeg bare ikke noget resultat på vægten.
  For lige at besvare på dit spørgsmål (ja, sorry jeg er vist kommer lidt ud af et sidespor), så vil jeg altid vælge tørret frugt og nødder frem for slik, selvom det indholder lige mange kalorier, men hvis det handler om vægttab så kan man heller ikke bare spise løs her. Ved godt dit indlæg ikke skulle handle om vægttab, men jeg tror der er mange der følger de her livsstilsblogs som inspiration til vægttab.
  Jeg elsker dit syn på træning og kost, men min pointe er nok bare at der hvor kommunikationen ofte går tabt er, at mange af os der følger dig, gør det fordi vi vil tabe os, mens du spreder et budskab om at slappe lidt mere af.
  Det blev langt og forvirrende, og jeg ved nærmest ikke engang selv hvad jeg ville sige med det her, men du skal vide, at jeg NYDER at følge med. Du er så dygtig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for din kommentar. Jeg kan sagtens de, hvad du mener. Jeg har nok også lettest ved at snakke ud fra et højere aktivitetsniveau end det “normale”, hvor der er en tendens til netop at gøre det hele lidt for helligt. Det er jeg også, og uden at være provokerende tror jeg nu ikke, at de to ting kan betyde det store. Det der giver resultater, er vel ikke de 10% af tiden, men de resterende 90% 🙂

   Det tror jeg, du har ret i. Vægttab fører jo også ofte til livsstilændring 🙂 Igen, det tror jeg, du har helt ret i, det var også lidt derfor, jeg skrev dette indlæg.

   Mange tak! Skønt at du nyder at følge med 😀

   Anne Sofie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna Larsen

  Synes lige jeg vil pointere (på en ikke-bitchy måde :D) at cola light ikke slanker mere – der er en almindelig cola bedre, hvorimod den er god, hvis man bare generelt vil passe på sit sukker-indtag 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Nanna,
   Jeg har faktisk også skrevet “ville nogle måske mene” 🙂 Jeg er dog lidt nysgerrig om, hvad dit argument mon er? Andet end at rigtig cola mætter mere.

   Anne Sofie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Jeg er enig. Sund og slank er ikke det samme – men de to begreber udelukker ikke hinanden 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg tror det er vigtigt at huske, at vi alle er forskellige. Vi har både forskellige idealer, mål og ønsker i livet, men vi har også kroppe der fungerer på forskellige måder. Nogle kan droppe kulhydrater i en måned og tabe sig det de vil, og andre må kæmpe årevis med vægten. Derfor er hvad der er sundt/slankt for mig ikke nødvendigvis det samme for dig. Det afhænger af så mange faktorer, også hvor meget man bevæger sig og det er derfor helt umuligt at generalisere.
  Det sætter et lidt kedeligt fokus på at vi alle skal ville det samme og helst et vægttab. Måske skal vi alle bare fokusere på at være sunde for os selv og den bedste version af os selv? Så kan alle formuleringer om at “være hellig” osv. være irelevante, for vi gør jo bare hvad vi hver især føler er bedst 🙂

  Anna – http://wonderwomanwannabe.bloggersdelight.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej igen Anna,
   Helt enig, det er der ingen tvivl om. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvad din hensigt med denne kommentar er. Dette indlæg var også mest skrevet som en forklaring på mine udsagn. Det er min ærlige mening, jeg har udtrykt, og jeg kan selvfølgelig kun snakke ud fra mig selv og mine erfaringer. Jeg prøver aldrig at generalisere, aldrig.

   Uha, det var ikke meningen, og det synes jeg nu ikke. Målgruppen var mere dem, der har sat spørgsmål til netop, om det hele passer med vægttab 😉 Det er jeg ikke enig med dig i, det er din holdning 😉

   Anne Sofie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Jeg er helt enig med dig – sund og slank er slet ikke det samme. De kan overlappe hinanden, men de er to vidt forskellige begreber.

  Jeg vil lige bruge lejligheden til at give dig kæmpe kæmpe ros for din blog! Jeg elsker dine indlæg, din opsætning og din formidling af forskellige emner. Og den evige positivitet omkring din træning, du er for mig en kæmpe inspiration!

  Så keep up the good work! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fedt indlæg og interessant spørgsmål! Jeg tror der er rigtig mange der umiddelbart sætter lighedstegn mellem sundhed og slankhed (er det et ord? 🙂 det burde det være!) og jeg må indrømme, at jeg nogle gange også selv kan komme til det og lige skal huske mig selv på at det er to vidt forskellige ting! Men måske er det fordi der er så mange der sunde i forbindelse med at de skal tabe sig? Inklusiv mig selv .. jeg har altid trænet meget, men er først nu begyndt at regulere på min kost så den er mere “sund” netop fordi de kilo jeg har villet smide i mange år bare er blevet sidden på vommen! Men dermed ikke sagt at et vægttab altid er sundt! Overhovedet! Jeg tror bestemt på, at der både at sunde og usunde måder at tabe sig på og i bund og grund er det kun sundt så længe man har psyken med .. det er min opfattelse i hvert fald! 🙂

  Nina
  http://www.ninaneerdal.blogspot.dk – Healthy body, healthy mind

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dadelkugler med lakrids