Madpakkeidé #2 - Til dig har travlt

Hvad er sundhed?

En læser fik mine tanker sat i gang med 100 km i timen med en kommentar under indlægget om thigh gap. Jeg har personligt aldrig rigtig brudt mig om at bruge ordet sundhed eller om at kalde noget sundt eller for den sags skyld usundt. For ingen fødevarer er vel sunde i sig selv? Det er sikkert en større diskussion, som vi ikke behøver ikke komme ind på… Det jeg egentlig ville ind på, er et langt mere sårbart emne. Nemlig det at finde en hårfin balance i sundhedens navn. Det er min opfattelse, at mange balancerer lige mellem det overdrevne og så det at være “sund”. Jeg skal da også være den første til at stå frem og sige, at jeg da på ingen måde er perfekt på det område. Jeg tager da også ofte mig selv i at tænke “Hvis jeg nu ikke tager til den fødselsdag, så slipper jeg for kagen og kan træne i stedet”. Men er det sundere?
 photo IMG_6296_zpsb9894e27.jpg
Mad er et emne, der fylder ekstremt meget i vores samfund – på blogs, i medier, på TV osv. Aldrig tror jeg, at vi har snakket så meget om noget så basalt som vores mad. Selv elsker jeg at poste billeder af min mad – og hvorfor egentlig? Svaret kan jeg desværre ikke give jer – for jeg aner det simpelthen ikke. Mad er også et ekstremt følsomt emne – sikkert især hos os piger. For nogle går der nærmest en sport i at vise, hvor lidt mad man kan klare sig med, at tælle kalorier i selv den mindste snack og at udelukke så mange fødevarer som overhovedet muligt (jeg dømmer ingen, observerer bare 😉 ). Jeg var ærligt talt en overgang ved at blive sindssyg af at høre, hvordan stivelse nærmest tager livet af os. Jeg har dog lært bare at lukke af for det, men jeg kan sagtens sætte mig ind i det, når man fx gerne vil tabe et par kilo og så høre, at stivelse er synderen mod alt ondt. Så er det første man gør, vel ikke at nuppe et rundstykke? At jeg selv hoppede med på vågnen, er noget jeg sjældent indrømmer… Tænk lige, hvor priviligerede vi egentlig er – vi har så meget mad, at det er “moderne” ikke at spise det. Bare lige lidt at tænke over… 😀

Mit bedste råd er at være kildekritisk og at bruge sin sunde fornuft. Påstande er først  troværdige, når de har en veldokumenteret undersøgelse i ryggen. Hvis jeg endelig skulle definere sund mad, så er det alt, der indeholder gode næringsstoffer og vitaminer. Vi kan vel alle blive enige i, at grøntsager er sunde, men står de alene, kan vi ikke bruge dem til så meget. At frugt i visse kredse nærmest bliver udråbt som lige så usundt som slik, brækker jeg mig altså lidt over (undskyld mit sprog). De to har vist intet til fælles (udover god smag 😛 ) – er der da pludselig antioxidanter og vitaminer i slik? Arhh vel…

Og så er der jo det med det der træning. Jeg er udemærket godt klar over, at jeg træner meget – det er dog for mig ikke på grænsen til det usunde. Selvfølgelig spiller træningsmængden også en stor rolle for ens sundhed, men for mig handler det mest om det grundlag, du træner på. Hader du at tage af sted hver gang og føler dig gang på gang træt og ikke den mindste smule veloplagt, så er træning altså ikke det værd. Nu gentager jeg lige noget helt banalt – lyt til din krop. Trænger den til en hviledag, så er det tid til en hviledag – og nyd den med god samvittighed, du gør din krop en kæmpe tjeneste. Hvis jeg fx får ondt i knæet af at løbe, så tvinger jeg selvfølgelig mig selv til at droppe løbeturene. Jeg har prøvet det modsatte, og det kommer der intet godt ud af… Tro mig.

Sundhed er efterhånden et hypet begreb, der dækker over så mange ting. Ikke bare hampefrø, spirulina, chiafrø eller quinoa. Sundhed er for mig at være omgivet af mennesker, der gør mig glad og at bruge tid med dem, træne fordi jeg ikke kan lade værre, at nyde en is på en varm sommerdag eller at spise “sundt” fordi det er det jeg har lyst til. Samt at tage en dag i ny og næ, hvor jeg glemmer lektier, mails, arbejde osv og bare gør præcis, hvad jeg har lyst (den dag bliver som regel brugt på terrassen med en bog, i fitteren, i skoven med hunden og en veninde og i køkkenet) .

Undskyld det teksttunge indlæg – havde meget på hjertet 😉

Hvad er sundhed for jer?

Hvad er jeres holdning til hele ræset?

http://gymnordic.dk

Anne Sofie

11 kommentarer

 • Mie Nielsen

  Super fedt og gennemtænkt indlæg!
  – Hvordan har du fået den markerede mave der? Den er så flot! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Sofie Bitsch Hjortshøj

   Tusind tak Mie 🙂
   – Haha, hvor er du sød! Den er vel et resultat af alt den træning der 😛

   Anne Sofie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • K

  Du er sej! Og tak fordi, du tager et så medieomtalt og omdebateret emne op!

  Det kan få rigtig mange ud i skøre – usunde – vaner, hvor man ikke længere reagerer sundt, fordi det hele er blevet “for” sundt.

  Især da du skriver: “Hvis jeg nu ikke tager til den fødselsdag, så slipper jeg for kagen og kan træne i stedet” giver stof til eftertanke. Det er dejligt, du spørger, om det er sundere. For nok er det sundere for kroppen, hvis du i forvejen er overvægtig og ikke spiser, som du bør – Men hov!? Så har du formentlig slet ikke den overvejelse. Når almindelige mennesker begynder at have en sådan tankegang, går alle alarmklokker igang ved mig. Hvis ikke man kan overbevise om, at det er sundt nok for kroppen at få fødselsdagslagkage en masse, så må man da indse, at det er yderst USUNDT for det SOCIALE liv, hvis ikke man kan hygge sig, og frigive sig til dem, man holder af.

  Jeg forstår udemærket, hvordan man kan blive drevet derud, hvor man ikke kan bunde, og hvor alt bliver for sundt. Jeg har selv været der – og er der stadig. Vil sige én ting: Det er faktisk sværere at komme ud af sundhedsfanatismen, end det er at “opbygge” den. Så man skal virkelig tænke sig om.
  Jeg håber på, at jeg en dag for et forhold til sundhed, som betyder, at jeg træner regelmæssigt, og derfor kan og vil tillade mig selv, at spise varieret hvilket også medfører slik, kage…

  Det giver jo reelt set ingen mening, at det er dem, der træner mest, der spiser sundest – Men føler sig mest usund.
  Og at det samtidig er dem, der træner mindst, og spiser “almindeligt”, der føler sig mest naturlig…

  Det blev en lang svale. Men kan ikke holde igen, når jeg læser sådan noget. Ønsker ikke for nogen – end ikke den værste fjende – at sundheden skal blive fanatisk. Og ville så gerne, at medierne kunne skrue lidt ned for alle deres uduelige råd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Sofie Bitsch Hjortshøj

   Mange tak 🙂 Det er nemlig et emne, der fylder meget både i medierne, men også i mit lille hoved.
   Helt enig – pludselig hører man om alle mulige, der gør mærkelige ting og sager; som detox i sundhedens navn.

   Lige præcis. Jeg er nok også med tiden blevet bedre og bedre til at have et afslappet forhold til det hele – bare “basen” er i orden, så gør det alligevel ikke en forskel. Men helt ærlig talt, så nyder jeg faktisk min egen mad endnu mere end oldemors lagekage – den spiser jeg mest for at være høflig 🙂 Her er det nok for mig mere at glemme alt om sundhed og drikke og have det sjovt til langt ud på natten med vennerne.

   Det kan jeg også virkelig godt relatere til. Det var faktisk også langt sværere for mig, at begynde at spise stivelse igen end at skippe det.
   – Lige så vigtig som balance er, lige så svær kan den være at finde 😉 (Sagde hende, der lige har haft hånden i M&M’s posen)

   Kunne ikke være mere enig – ville elske at give medierne mundkurv på i ny og næ.

   Anne Sofie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej.
  Dette har egentlig ikke noget at gøre med det indlæg du har skrevet, meenn .. det kigger vi lige bort fra. 😉

  Just wanna tell you – fantastisk blog. Jeg følger virkelig meget med. Jeg er selv på samme alder, og har interesse for at spise sundt (ikke mindst at lave mad) og træne. (Dog ikke ligeså hårdt som dig)
  Jeg synes, at det mad du viser herinde, ser utrolig lækkert ud.
  Jeg ville lige høre om du evt. kan jeg med madplaner, eller at komme i gang med noget mere træning. Jeg synes, det kunne være dejligt, hvis jeg havde en jeg kunne snakke med om det her “sundhedshalløj”.
  Min familie synes det er fedt jeg træner lidt, og spiser lidt sundt. Men især min mor er træt af at jeg laver noget andet mad til aftensmad, hvis jeg nu ikke vil spise sovs og kartofler, eller når jeg hele tiden snakker om sunde småkager, nødder, havregryn og proteinpulver.
  Need some help!!
  mht træning – jeg løber et par gange om ugen, og prøver at komme igang med noget hjemme styrketræning. Jeg har ikke mulighed for at melde mig til et fitnesscenter, selvom det kunne være en del lettere.. :/

  Jeg håber, at du kan guide mig lidt. Jeg føler mig lidt alene omkring dette, ingen af mine veninder visse interesse for dette, heller ikke min familie så meget.

  Venlig hilsen Christina 🙂
  (VH – det lyder da næsten voksent.. Hahah)

  Forresten så burde blive betalt for at blogge på bloggersdelight, fantastisk blog!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Sofie Bitsch Hjortshøj

   Hej Christina 🙂
   Det er bare helt okay.

   Århh tusind tak – det varmer. Lyder fedt med andre på min alder med samme passion 😀 Elsker også at lave mad.

   Forstår ikke helt dine spørgsmål… Spørger du om en madplan og træningsplan? Men det kender jeg godt – det er faktisk derfor, jeg lavede bloggen 😉

   Årh, hvor jeg kan sætte mig ind i det – sådan var det også det første stykke tid herhjemme. Der kom også mange halvbekymrede og irriterede blikke over på min tallerken. De har dog vænnet sig til deres “mærkelige” datter nu, og supplerer nu madlavning med en masse lækkert forskelligt grønt osv. Dog har jeg også fundet andre forummer at dele min passion på, så de ikke behøver at få tudet ørene af hele tiden 😛

   Det kunne have været mig for nogle måneder siden, der skrev alt dette 🙂

   Men hvad er det præcis, du spørger efter?

   Igen – hvor er du sød (sig det til dem). Hahah…

   Anne Sofie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Tusinde tak for det hurtige svar.
   Jeg forstår godt din forvirring, jeg fik vidst ikke lige læst det igennem inden jeg trykkede send. 🙂

   Men jeg kunne rigtig godt bruge noget hjælp til madplan og træningsplan.

   Jeg er glad for at du forstår mig. Det giver da lidt håb, at det bare er en periode, som heldigvis går over. 🙂

   -Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Sofie Bitsch Hjortshøj

   Det var da så lidt 🙂
   Haha, skulle også lige læse den igennem et par gange 😉

   Det kan vi godt finde ud af, jeg er dog på ingen måde ekspert her. Der er bare det, at der er så mange forskellige faktorer at tage hensyn til – som vægt, alder, aktivitetsniveau osv… Prøv at sende mig en mail ellers.

   Det skal det helt sikkert nok gøre. Det var i hvert fald bare en fase hos mig – alle skal jo lige vænne sig til, at man “skiller” sig lidt ud. Sådanne ting tager som regel tid.

   Knus Anne Sofie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Yes, jeg vil sende dig en mail når jeg engang får tid, 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig god post. Som tidligere olympisk svømmer er det også et emne, jeg har beskæftiget mig vildt meget med. Sjovt nok har jeg selv lige i dag skrevet et indlæg om det såkaldte “strong is the new skinny”. Derefter fandt jeg din blog 🙂

  Tjek gerne lige min post og mine pointer ud her. Vil meget gerne høre et par meninger fra andre piger! http://queensofwar.wordpress.com/2013/10/17/happy-is-the-new-healthy/

  Micha

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Sofie Bitsch Hjortshøj

   Tusind tak skal du ha’ 😀 Ej, hvor sjovt – og fedt! Olympisk svømmer? Wow, det er godt nok imponerende! Din blog skal jeg vist lige have tjekket ud!

   Det skynder jeg mig at gøre.

   Anne Sofie

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madpakkeidé #2 - Til dig har travlt