Sidste skoledag - kriller i maven

Gæsteblogger Anna Eiholm

Så er det tid til endnu en gæsterblogger – denne gang den ekstremt motiverende og inspirerende Anna Eiholm. I kender hende sikkert fra Instagram, hvor hun poster den lækreste (sunde) mad, vilde træningsuger eller billeder fra stepbænken. Ellers har I spottet hende på hold i Fitness World, her giver hun den nemlig meget ofte gas – næsten på instruktørniveau. 

Velkommen til Anna 🙂

 photo IMG_3996_zps6dfc0c16.jpg photo IMG_3995_zps64a4a6a9.jpg
Hvorfor holdtræning?

Jeg vælger holdtræning, fordi hele sammenholdet og stemningen på en holdtime kan gøre mig helt høj. Man kan indirekte presse hinanden under fx en bodyfit time mens man under en steptime, kan fungere som et hold der er til konkurrence i synkron step. Det motiverer mig utrolig meget, at give den gas til høj musik – mens tiden flyver af sted. På en måde er træning sjovt og noget jeg godt kan lide, som samtidig ikke føles som en pligt.

Hvilke hold foretrækker du?

Personligt foretrækker jeg selv StepFit, BodyFit, Mave/Ryg og Yoga. Jeg har også været rigtig glad for både Stram Op og Mave/Balle/Lår – men efter jeg er begyndt at løfte en del tungere til BodyFit, føler jeg ikke jeg får noget ud af disse hold længere. Jeg går lidt og leger med tanken om at prøve boksning med tre veninder, og jeg har allerede en Crossfit aftale i ærmet med en anden veninde

Hvor ofte skal man holdtræne for at se resultater?

I forhold til BodyFit vil jeg helt klart anbefale at man prioriterer det min. 2 gange om ugen – og gerne 3, hvis det er muligt. Dog skal man være opmærksom på, at der skal gå min. én dag mellem holdene, så muskler får fred og ro til at restituere. Det er netop de dage at kroppen forsøger at opbygge muskelfibrene og gøre dem stærkere end før, samt danne flere energiproducerede celler. Giver man kroppen lov til at restituere længe nok (hvilket er ekstremt individuelt), vil man befinde sig i superkompensationsfasen, som er her, hvor muskelfibrene er stærkere end før – og parate til endnu hårdere belastning. Træner du derimod før din krop har nået at restituere, kan det resultere i tab af muskelmasse, fordi vi simpelthen ødelægger flere muskelfibre end kroppen kan nå at reparere. Hvis dette sker, kan træningen få den fuldstændig modsatte effekt, af hvad man ønsker – og derimod svække ens præstationsevne. Oftest sker der dog ”bare” det, at træningen ingen effekt får, fordi man simpelthen ikke har energi til at yde en ordentlig indsats. Det er en af grundende til at overtræning ikke er vejen frem!

Du kan sagtens hjælpe din restitution på vej – både så den går hurtigere og så kroppen bliver endnu stærkere. For at optimere din restitution spiller kosten en rolle. Her gælder det om at få:

  • Frugter og grøntsager er fulde af antioxidanter, som styrker dit immunforsvar. Et godt immunforsvar vil speede helingsprocessen af de belastede muskelfibre op.
  • Fuldkorn er fulde af de gode kulhydrater, som hjælper med at med få fyldt vores glykogenlagre op igen. Det er disse lagre som vi udtømmer, når vi træner. Det kan fx være havregryn, brune ris, fuldkornspasta, rugbrød osv.
  • Proteiner skal kroppen bruge til at opbygge musklerne. Ved at tilføre de belastede muskelfibre proteiner har de en lagt bedre forudsætning for at blive større og stærkere. Det kan fx være magert kød, mejeriprodukter, fisk, æg, proteintilskud osv.

Derudover er søvn essentielt for restitutionen, da kroppens helingsprocesser går langt hurtigere når vi sover, end når vi er vågne. Med andre ord kan du med god samvittighed smække benene op (eller tage en aktive hvildedag), mens kroppen genopretter sin energibalance

 photo IMG_3994_zps77607435.jpg photo IMG_3997_zps99bbf17e.jpg
Hvad er din største motivationsfaktor?

En af de største motivationsfaktorer for mig er mig eget tøj.. Jeg bliver utrolig frustreret, hvis jeg pludselig ikke kan lukke mine bukser, eller at min yndlings top pludselig sidder alt for stramt. Det motiverer mig til at komme ned i fitness centeret med det samme!! En anden motivationsfaktor er helt sikkert også, at se min krop forandre sig – kombineret med følelsen jeg har efter end træning. Det er fuldstændig ubeskriveligt.. Jeg bruger også instagram, blogs og andre tumblers til at finde inspiration. Jeg synes det er ekstremt motiverende at se på smukke og trænede kvindekroppen, clean eating og diverse challenger.

Hvor meget betyder kosten for dig?

Kosten betyder rigtig meget i min hverdag – dog ikke ment på den måde, at det er noget jeg går og tænker over, da sund kost er blevet en livsstil for mig de seneste år. Det skal ikke forstås på den måde, at jeg aldrig spiser usundt – for det gør jeg… Jeg læser ernæring og sundhed til dagligt, hvilket selvfølgelig farver mig en del, men derfor elsker jeg stadig Ben & Jerry, bland-selv-slik, kager og alkohol! Et godt råd, er at følge 80/20 princippet, som i alt enkelthed går ud på at leve sundt 5 ud af 7 dage, og så har man 2 dage til at ”skeje ud” og nyde man har lyst til.

IMG_3998 IMG_3999

Giv et eksempel på din træningsuge:

Hvis jeg ikke er begrænset af hverken studie, arbejde eller har andre aftaler, ser en typisk træningsuge sådan ud:

Mandag: StepFit + BodyFit

Tirsdag: StepFit

Onsdag: Aktiv hviledag (her træner jeg en eller anden form for cardiotræning og/eller yoga)

Torsdag: BodyFit + StepFit

Fredag: StepFit + Mave/Ryg

Lørdag: BodyFit + StepFit

Søndag: Aktiv hviledag (her træner jeg en eller anden form for cardiotræning og/eller yoga)

Hvad vil du anbefale til post-og preworkoutmeals?

Preworkout: Jeg spiser altid et måltid ca. 2 timer inden jeg skal træne. Det kan fx være en snack-skyr, en håndfuld nødder + et stykke frugt, en skive knækbrød med hytteost eller en halv skive rugbrød med magert pålæg. Det er utrolig individuelt, hvor tæt på en træning at folk kan spise – så man er nødt til at prøve det af. Jeg ved med mig selv, at jeg ikke kan spise noget, hvis der er under 2 timer til min træning, da jeg ellers føler det hopper rundt i maven på mig, hvilket gør, at jeg ikke kan yde det jeg gerne vil, og dermed ikke får det mest optimale ud af min træning.

Postworkout: Jeg bruger selv WHEY-protein lige efter muskeltræning. Derudover sørger jeg for at få et måltid bestående af både grove kulhydrater og proteiner 1 – 1½ time efter. Det kunne fx være en portion grød med en klat skyr, frugt og nogle mandler eller en form for kød/kylling/fisk, grøntsager og grov pasta/ris/kartofler/brød etc.

I kan læse mere om Anna her eller her

Anne Sofie

http://www.gymnordic.com/

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sidste skoledag - kriller i maven